Plikten kallar

Det är lite lätt kaosartat här i Uppland efter de senaste dagarnas snöoväder. Bussar som kör fast, tåg som inte går, skolor som får stänga och träd över elledningar. Och naturligtvis kaos på akuten, såpass att herr Ö fick blixtinkallas. Nu har han slitit hund sedan i morse, med en befarat bruten tå(!), och vet inte riktigt när han får komma hem. Vilken hjälte;)

Jag har haft med mig Noah på seminariet. Det gick helt ok, men det är ju inte helt lätt för en ettåring att sitta tyst och still i två timmar. Kul hade vi också, när vi stötte och blötte 13 § i polislagen mot Rf och Europakonventionen.

Borde sätta mig och skriva lite på mitt PM men fattar inte riktigt hur jag ska orka. Är helt färdig och vill egentligen bara gå och lägga mig.

Snöstorm och kaffekoppar

Nu är vi praktiskt taget insnöade, åtminstone såpass att det blivit ruskigt bökigt att ta sig ut. Hade inte varit ett bekymmer om det inte vore för ungens nya bajsvanor, tvättlapparna har förbrukats i rekordfart. Annars är jag väl rustad för att rida ut kvällens snöstorm. Mat att mikra, mer mat i frysen, pepparkakor att tröstäta. Det är bara de där förbannade tvättlapparna. Ska man hoppas på att de räcker till imorgon(oerhört tveksamt) eller ska man klä sig själv och ungen, lirka upp barnvagnen för en isig källartrapp och pulsa genom drivorna till butiken. Nu bor vi ju praktiskt taget granne med både Ica och Konsum, men det är den där jäkla trappen som bär mig emot. Den är fullkomligt livsfarlig och känner mig inte beredd att riskera mitt och ungens liv för ett paket tvättlappar.

Läste i tidningen att läkare vägrar städa efter sig i fikarummet. Vilka tror de att de är?;) Nog kan man tycka att det är lite slöseri med tid när patienter får vänta hundra år på att träffa en doktor, men allvarligt på hur många arbetsplatser har man en person anställd för att koka kaffe och torka borden i fikarummen? Att man ens bråkar om en sån löjlig sak är onödigt tycker jag. Det är väl bara att sätta upp en skylt med klassikern Din mamma jobbar inte här! och diska sin egen jäkla kaffekopp?

Lägg lock på kreativiteten

Åh, vad tråkigt det är att skriva PM! Får ägna kvällen åt att skriva av hela PM 2 eftersom monsterdatorn fortfarande strular. Det går oerhört långsamt eftersom jag måste formulera om alla de fullkomligt geniala små meningar som helt enkelt inte passar sig i en juridisk text. EG:s hastigt påkomna rättighetsskydd var inte populärt. Men sant! Just nu kliar det riktigt i fingrarna. Skulle man kanske kunna skriva EG:s hemsnickrade rättighetsskydd? Näää...

Snön faller

Snö! Massor av snö! Vitt, vitt överallt. Det trodde jag faktiskt inte att jag skulle få se mitt i stan. Noah har fått bekanta sig lite med det där kalla, vita - han var måttligt road, nästan lite skraj. Kan ju i och för sig bero på att han dök ner med näsan före tämligen kvickt;)
Det är märkilgt vad stor och rymlig lägenheten känns när det är nystädat. Ja, köket är ju minimalt hur man än bär sig åt ,med resten! Hallen känns som värsta boulevarden och vardagsrummet som plenisalen. Det ska jag komma ihåg när det börjar kännas klaustrofobiskt bland alla leksaker och tvätthögar. Städa gör susen!

Noah har varit väldigt mysig och kramgo i helgen. Han är så liten att man inte tänker på hur mycket han förstår.  Är mamma ledsen kommer han och kryper upp i famnen och levererar en jättekram. Gosing<3
Beds and Blowjobs

Ryanairs VD Michael O´Leary verkar befinna sig i konstant blåsväder. Sexistiska annonser, miljöidoter och nu en rätt saftig slogan för Ryanairs nya förstaklass-rutt: Beds and blowjobs. Det ska tydligen symbolisera exeptionellt hög service. Jo, man tackar.

En riktigt stjärna är han i alla fall, Mr O´Leary. och, vill jag hävda, något av ett PR-geni. Här utlovar han avsugningar på atlantresorna och tycker att tyskan är "a terrible sex language"


Frågesporter och kärleksballader

Jag gillar frågesporter. Det är något erhört tillfredsställande med att sitta hemma i soffan och känna sig jääävligt smart. och det blir ju liksom svaret på frågan i SVT:s Vem vet mest. Jag såklart.

Skämt och sido. Det var ju faktiskt så att jag fick ett tips om att min fasters pojkvän Gusten, som enligt egen utsaga spenderar sina dagar med att plugga, äta och sova, briljerat i ovan nämnda frågesport. Det piggade i alla fall upp lite i den annars dystra tillvaron med strejkande monsterdatorer och förkylda bebisar. Lite kul att det frågades om Barack Obamas andranamn. Det läste jag nämligen nånstans i samband med presidentvalet och det lär jag aldrig glömma. Han heter nämligen  Hussein. Hussein! Det är ju som gjort för konspirationsteorier.

Idol-"Andrés" har varit på fest hos Elton John i veckan. Då måste TV4-studion kännas som en inspelning av Full Bricka och Idolerna som... ja... ett  gäng 16-åringar på en skolavslutning. Typ.

Man kan ju inte komma ifrån att Kevin är rätt gullig som flyttat till Arvidsjaur för att vara med sin tjej. Men den där jäkla Ronan Keating-låten är ju så vansinnigt sliskig(världens smörigaste låt?). Som sockervadd med kolasås. En spontan idé - kan inte Kevin fria om han vinner Idol? Det vore väl grädden på moset?

En tjockis i solen

Vädret är ju helt fantastisk idag. När Noah sovit middag och jag käkat lunch(bulgur och thailändsk fiskgryta) ska vi nog gå ut en sväng i solen.

Kan inte minnas att jag kände mig så tjock och klumpig så tidigt när jag väntade Noah. Då tog jag ju studenten i vecka 17 och kände mig hur pigg som helst. Nu är jag lika smidig som ett kylskåp ungefär. Och de där fyra trapporna upp till seminariesalarna vig gamla torget är verkligen en pina. Snart kommer jag börja ta hissen;)

Hur gör man för att behålla självdistansen? Många människor, inom kulturbraschen i synnerhet, verkar ju vara vansinnigt uppfyllda av sig själva. Bröderna Birro känns ju ganska pretentiösa, som ett exempel. Och när Marcus Birro agerade sidekick till lika uppblåsta Lennart Ekdal blev det ju bara pinsamt bajsnödigt. vad försökte han göra. Kommentera socialtjänsten genom spontanpoesi?Isgata och sommardäck

Efter att ha stapplat fram som en kärring i mina plaskvåta gympaskor  påväg till akademiska i tisdags har jag plockat fram mina vinterskor(förövrigt ett av mina bästa köp någonsin, inne på tredje säsongen och som nya). Nu är det vinter på riktigt här i Uppsala och slasket har naturligtvis blivit isgata. I vanlig ordning är stadsborna tagna på sängen och kaoset är mer eller mindre ett faktum. Gångvägarna ner till stan är inte sandade och folk kör som idioter på sina sommardäck. Och vad fan är det som gör folk så stressade att man inte kan stanna vid ett övergångsställe, särskilt när folk är på väg över? Det är ju inte direkt läge att springa sista biten när gatan är som en skridskobana men vad fan ska man göra när biljävlen är ett par decimeter bort, och idioten som kör gasar?

Imorgon blir det tidig helg eftersom herr Ö ska iväg och jobba ett kvällspass. Det känns välbehövligt just nu. Är inne i en intensiv period i skolan och  har dessutom precis fattat att vi faktiskt ska bli en till, om typ hundra år;)  Om inte annat måste det städas här hemma och jag borde verkligen vika tvätten som legat i soffan sen i måndags.

basgrupper, bebisar och baciller

Från en ostrukturerad basgrupp till en annan. Fast just nu är det väl lite förvirrat i allmänhet. Tom. Paul(Pål) och Paul(Paul) varkar vara lite ur form för tillfället. Idag har vi i alla fall tagit itu med terminens mest skruvade seminarieuppgift med en rattfull minister, en hetlevrad domare som örfilar en polis och den nyfikna riksdagskvinnan Molander som efter en vansinnigt trevlig kväll vid talmannens groggbänk även hon sätter sig bakom ratten. Det ni!

Svindyra monsterdatorn strular. Jag blir sur. Nu har vi fått koppla upp den gamla bärbara för att jag ska kunna sätta mig och läsa ett antal rättsfall.

Igår var vi på rutin-UL och fick ett BF som man kan lita någorlunda på. Noah får förmodligen en lillasyster i början på maj. Fast jag tänker ha ett pojknamn i beredskap, utifallatt:P

Dagisbacillusker är inte att leka med har vi fått erfara här hemma din senaste veckan. Efter ett litet studiebesök blev både Noah och Herr Ö dunderförkylda. Tycker synd om skruttgubben som vaknar mitt i natten och hostar...

Världens busigaste ettåring:)

Tisdagen var en väldigt speciell dag för vår lilla familj. Världens finaste Noah Vilhelm Caspian fyllde nämligen ett år! Att liten blivit så stor, så fort. Det finns inte ord som är stora nog för att beskriva hur lycklig man blir av den där lilla parvlen:)
Noah 1 år
Noah alldeles nyfödd

Herr Ö jobbar extra ikväll och jag har fått en intensiv busdag med min lille son. Egentligen är det ganska skönt att bara gå hem mitt på dan och slippa stånga sig blodig mot RF, TF och EG-fördraget. Att ägna en hel dag åt Noah är ett minst sagt välkommet avbrott när PM och tentahetsen smyger sig på. Idag var den lille gossen på otroligt bra humör. Det skulle lekas och busas precis hela tiden. Att krypa iväg och gömma sig och sedan kika fram bakom ett hörn var superskoj, och att bli jagad av mamma var roligt det med. När han bara sitter och skrattar kan man inte vara på dåligt humör.

Lagrådsyttrandet blev inte så illa faktiskt. Lite anmärkningar på småsaker men jag misstänker att jag har fyra år av petnoggranhet framför mig(eller när jag tänker efter, ett helt yrkesliv). Känns skönt att jag klarar av att föra någon slags juridisk argumentation iaf. Den förmågan ska det minsann övas på:P

Opp och ner, ner och opp

Idag blir det tidig kväll. Igår sa jag samma sak och somnade i soffan mitt i Agenda. Vaknade klockan två och fick vackert gå och borsta tänderna och läga mig på riktigt.

Är vansinnigt trött efter helgen. Hela familjen Svensson/Rosén var på besök och vi firade Noah i förskott med tårta och paket. Nu var födelsedagsbarnet betydligt mer intresserad av tårta än presenter^^. Han fick en fin bamseoverall och en hel påse med böcker och leksaker som kommer till bättre användning här än i Karlstad. Pappa hade passat på att rensa villan från gosedjur och packat ner några stycken i en dr schollkartong. Pappa är förövrigt på andra sidan jorden just nu, mitt i Kina på jobbresa. Mycket trevligt med familjen på besök, men det blir onekligen väldigt intensivt. Dessutom har herr Ö varit helt färdig efter tre vansinnesnätter på akuten, så det har varit ensamansvar för ungen och inte mycket ork över till annat.

Imorgon är det ett år sedan han föddes, lillskrutten. Världens finaste unge:)

Tycker att illamåendet snarare blir värre än bättre, men kanske inbillar mig.

I förmiddags hade vi genomgång av PM2. Var rätt rejält nervös, utan anledning egentligen för det gick verkligen hur bra som helst. Formalian blev inte helt rätt alla gånger(ska noten sitta före eller efter punkt, typ) och språkmässigt var det lite tveksamma ordval här och var("yrkesskada" efter krönikor och sporttexter kanske?) men innehållsmässigt var det bra och på rätt väg. Utan att dra för stora växlar på omdömet av ett halvfärdigt PM tyckte jag att det kändes som om kan gå vägen:) Det var liksom ett besked jag behövde efter den där mer eller mindre misslyckade övningstentan.

Däremot känns inte veckans första seminarieuppgift vidare rolig. Vi ska nämligen lämna in ett skriftligt lagrådsyttrande, som känns mer eller mindre misslyckat och halvfärdigt. Inte blev det lättare av att vår ostrukturerade basgrupp dessutom för tillfället är kraftigt decimerad. En förlustar sig nämligen i Paris och en annan är sjuk i influensa. Men man får ta det för vad det är. Vi ska öva oss i att skriva juridisk argumentation och ett pissdåligt yttrande är väl mest bara pinsamt för att resten av gruppen ska läsa det, men det har ju ingen inverkan på betyget. PM:et kommer däremot att stå för en tredjedel av betyget på kursen, så det känns viktigare att lyckas där.

kd i kylan

Herr Schlingman är nåt ruskigt produktiv vad gäller nyhetsbrev. Igår hann han med inte mindre än två stycken. Valet i USA skulle ju givetvis kommenteras och och nu har ju tre fjärdedelar av alliansen kört över stackars kristdemokraterna i frågan om könsneutrala äktenskap. Ja, nu är det väl inte särskilt synd om kd, de är ju ganska bakåtsträvande i det mesta. Är inte jätteinsatt i utredningens förslag till nya äktenskapslagstiftning, men är personligen lite tveksam till hur det förhåller sig till religionsfriheten. Att lagstiftningen diskriminerar pga sexuell läggning är helt oacceptabelt, men kan man verkligen tvinga religiösa samfund att "modernisera" sina åsikter och värderingar?

Kristdemokraternas kompromissförslag, som resten av regeringen nu avvisar, var både rätt och fel. Genom att införa civiläktenskap gör man äktenskapet till den juridiska grej det faktiskt är (förutom att man visar att man älskar varandra, för det ju en massa rättsliga följder) och juriskt måste ju alla par behandlas lika.
Det stora felet i kd:s resonemang var att man inte ville kalla den civilrättsliga delen för äktenskap. man är alltså beredd att offra kyrkans vigselrätt för att bevara ordet äktenskap. Löjligt, tycker jag. Jag förstår inte riktigt meningen med det.

Uppenbarligen vill man från resten av regeringens sida ge utveckligen en knuff framåt, eller om man så vill anpassa lagen efter verkligheten i dagens samhälle och tvinga in religionen i 2000-talet. Men att tvinga någon att ändra sina religiösa värderingar, hur knasiga de än kan tyckas i ett modern och tolerant samhälle, känns ju lite sådär. 
Personligen är jag för könsneutrala äktenskap, att människor ska särbehandlas pga sexuell läggning känns gammalt och mossigt(åtminstone i Sverige, i vissa amerikanska delstater, typ Texas, var ju homosexualitet kriminellt för inte så hemskt många år sedan), och att köra över kyrkan kanske är det snabbaste sättet men behöver för dens skull inte vara det bästa.

Kollektivt hjärnsläpp

Gårdagen blev nog lite av ett brutalt uppvaknande för åtminstone några av juristlinjens T-ettor. Det var nämligen dags för övningstentamen och utöver att folk verkade ha svårt att komma i tid och förstå varför väskor, mobiltelefoner och annat inte skulle förvaras vid bänken la det sig liksom en tjock filt av ångest över tentasalen. Det är möjligt att det satt några genier och skrev något smart om kapten Euro och hans antagonist dr D Viver, snart i en grundskola nära dig. Men på de flesta håll stod det nog ganska still,  undertecknad inget undantag. Måste medge att jag fastnade en stund på frågans urlöjliga formulering. Lite som Linnar Holgerssons prov i gymnasiet. Och RF var helt plötsligt tomt på användbara paragrafer.  Här hade jag äntligen fattat att innebörden av 8:17, pluggat på beredningen i riksdagen, repeterat EG:s lagstiftningsprocess, rättsregler och fördjupat mig i det snåriga begreppet direkt effekt. Men icke. Det enda jag hade att komma med var målsättningsstadgan, kravet på saklighet och opartiskhet i 1:9 och något ruskigt förvirrat om att skolplikten skulle göra nån slags uppfostringskampanj till goda EU-medborgare skulle bryta mot de negativa opinionsfriheterna i 2:2. Detta upphängt på en osammanhängande jämförelse med ett rättsfall från regeringsrätten. På väg hem kom jag på att nåt borde jag väl ha sagt om yttrandefrihet, och att det faktiskt var den EU-sponsrade mjölken som var boven i dramat.

På måndag har vi rättsteknisk genomgång av våra PM. Vet inte vilka förväntningar man borde ha riktigt. Tycker ju inte själv att jag lämnade in ett skräp-PM, men man vet ju aldrig.

Och Noah har orsakat översvämmning i badrummet genom att dra sönder proppen till badbaljan. Det är mycket mischief från den där ungen just nu. Ommöbleringar i kastrullskåp, avstängda datorer, pillande på dvd-spelarens ejectknapp. Fast ikväll förtogs ju lite av busglädjen när han insåg att det inte fanns så mycket mer vatten att plaska i.  Stackare.

Nu kanske Morrissey omvärderar sin syn på USA en smula. Den här vemodiga hatkärleksförklaringen är så fin, särskilt just i dessa dagar. Fast det ultimata hade väl varit en svart lesbisk kvinna?

In America, The land of the free, they said, And of opportunity, In a just and a truthful way.
But where the president, is never black, female or gay, and until that day,
you've got nothing to say to me, to help me believe


Bloggosfären rasar

Folk blir upprörda över mycket. Alkohol och graviditet t.ex. Det behöver väl knappast diskuteras att regelrätt fylleri är skadligt för bebis i magen. Däremot finns det inget som talar för att en sipp rödvin kommer resultera i ett sjukt barn. Men man vet aldrig, det är ju lite av knäckfrågan. Var går gränsen?

Man kan välja att avstå helt från alkohol under graviditeten, det är i ärlighetens namn inte så svårt. Ängslig som jag är tycker jag att det är bättre att ta det säkra före det osäkra och en sipp vin gör varken till eller från i tillvaron. Däremot tycker jag att det är ett beslut upp till var och en att fatta. Att bli så vansinnigt upprörd och skrika omogen alkismamma ligger inte för mig. Vilken rätt har jag att sätta mig till doms över andras val? Jag kan tycka att det är fel, men det gör inte min åsikt till en ofelbar dogm som inte kan ifrågasättas. 

Jag tycker dubbelmoralen är uppenbar. Annat får man nämligen stoppa i sig utan att det stormar i bloggosfären. Att gravida svullar godis är inte bara okej, det hör liksom till när man är gravid - ett tiotal sug är väl ett minimum vad det verkar? Att använda det som ett skäl för att frossa sötsaker saknar logik. Kan man avstå alkoholen kan man avstå godiset med (jo, jag äter godis,säkert alldeles för mycket och säger därmed mot mig själv). Nu är väl inte alkohol och socker direkt jämförbart.  Jag tror(vill tro om inte annat) att alkoholen blir skadlig fortare. Men faktum kvarstår. Det är inte nyttigt att gå upp 30 kilo under graviditeten. Det är ungefär 20 kilo mer än vad bebis med tillbehör väger. Att klämma ut en unge på 4,5 kilo kan inte vara så kul det heller. Och jag vill definitivt inte att jag själv eller bebis ska drabbas av diabetes. Jag menar, livslång medicinering är ju inget jag önskar mitt barn. Det är ju åtminstone värt att diskutera, men om detta är det fortsatt tyst.

Ett halvt glas vin eller en skiva rökt lax och folk rasar.  En gräddbakelse och ett halvkilo godis är gulligt. Lite perspektiv och proportion efterlyses. Och en debatt åtminstone lite mer sansad än på sandlådenivå.

Plugg och stora rumpor

Eftersom vi inte har några seminarier den här veckan blir det lite av en mellanperiod. Det innebär inte nödvändigvis att det blir lite att göra. Imorgon går vi nämligen in på det sista stora området på T1, kontrollmakten. Gäller alltså att läsa ikapp litteraturen på rättighetsområdet och läsa in lite basics om KU, Lagrådet, misstroendeförklaringar u.s.w. På onsdag har vi dessutom övningstentamen, och det känns som man vill vara hyfsat förberedd även om den bara kommenteras lite kort och inte har någon betydelse för betyget.

Idag har jag plöjt genom Cameron och tittat lite på 12 kap. Känns som att jag har hyfsad koll på Konstitutionsutskottet och riksdagsledamöternas möjligheter till granskning av regeringen. Lite fördjupad allmänbildning liksom. Däremot kommer jag nog behöva lägga en del tid på att reda ut hur överklagning av förvaltningsbeslut funkar. Hoppas TB har någon pedagogisk förklaring, han har förresten i dagarna fått ett välförtjänt pedagogiskt pris. Imorgon ska jag sätta mig med ett gäng instuderingsfrågor i statsrätt och juridisk metod och se hur mycket jag egentligen fattat av det vi gått igenom hittills.

Och lilla jag har impulsshoppat, för första gången på väääldigt länge. Fick ge mig ner på en oplanerad tur på stan för att köpa medicin och fick med mig lite annat också. fast till mitt försvar måste jag säga att det faktiskt var grejer som har stått rätt högt på prioriteringslistan ett tag, nämligen en fuktcreme och ett par nya jeans. Kall, torr vinterluft är inte så nice för hyn och jag behövde verkligen något som återfuktar, men samtidigt inte är så jättefet eftersom mineralfoundationen jag använder är i puderform och blir alldeles flammig om underlaget är för kladdigt. Bestämde mig att testa en lite dyrare variant från Vichy, tycker den verkar vara kanonbra än så länge. Tydligen ska den vara bra mot orenheter också så det tillsammans med en foundation som inte är oljebaserad kanske kan få bukt med de envisaste finnarna en gång för alla.

Och jeans. De är en aning tajta och minst sagt slitna mina gamla trotjänare. Ville ha nåt nytt och fräscht, men var inte riktigt beredd att köpa mammakläder än. Det blev ett par mörka jeans från Cheap Monday, superstretchiga och precis lagom låga i midjan för att det ska funka med gummisnoddstricket. Gillar märket överhuvudtaget, tycker det är najs att man kan få ett par jeans med snygg design utan att det ska kosta skjortan.
Något som inte är najs är att min tjockisröv blivit ungefär en decimeter bredare de senaste åren. Från storlek 26 till 30. Gulp!

RSS 2.0