En helt ny karriär

Det politiska engagemanget ute i stugorna verkar inte vara på topp. Igår fick jag nämligen ett brev från partiet som tydligen var i desperat behov av kandidater och undrade om jag inte möjligtvis skulle vilja vara snäll att ställa upp i kyrkovalet. Jag, som inte ens orkat engagera mig i ungdomsförbundets vin & kex-kvällar på Luthagen. Tyvärr skulle jag nog bli en ganska usel kyrkopolitiker, men hör av er om ni behöver folk till riksdagslistan;) Där blir man ju iaf avlönad för sitt arbete.

Min mobilladdare är hemma igen efter en liten tur till Karlstad som fripassagerare i mammas väska. Sicken tur att man har ett antal gamla telefoner som ligger och skräpar här hemma.

Har ett litet dilemma. Packa först och städa sen, eller tvärtom. Det är ju ofrånkomligen så att vissa grejer måste packas ned innan jag kan städa, samtidigt som jag måste städa för att annat ska kunna packas ned. Två kartonger är färdiga, men det märks inte det minsta på mängden prylar här hemma. Siktar på att få ned det mesta som inte är vardagsnödvändigt i lådor i helgen. Till veckan kommer jag helt enkelt inte ha tid.

Ett år till?

Börjar våndas över att jag med all största sannolikhet måste ta ett års studieuppehåll i höst. Nu känns det väldigt avlägset att vi ska kunna sy ihop allt det här med studier, jobb och två ungar på varsitt håll. Kan ju inte direkt påstå att jag stortrivdes som mammaledig. Inte för att jag har något mot att vara hemma med bebis, det är jättemysigt, men det var liksom något som fattades. Jag kräver en hel del stimulans för att trivas. Ja, intellektuell stimulans då. Annars blir jag rastllös och vet inte riktigt var jag ska ta vägen.

Det blir extra jobbigt nu när jag verkligen hittat något jag vill göra. Det här är min grej. Och istället för att läsa familjerätt och straffrätt kommer jag att laga smakportioner och gå på barnvagnspromenader.

Jag vet att det inte är någon panik, egentligen. Jag är ung, och kommer vara ung även om jag tar examen ett år senare. Utbildningen har ju funnits på samma ställe i flera hundra år, så den lär ju inte försvinna. Men jag kommer sakna att sitta och vrida och vända på kluriga rekvisit och knepiga rättsfall.  Blir det allt för outhärdligt får jag väl köpa Rätt arv och ha som amningsförströelse.


Ett analogislut, någon?

Idag har vi avslutat avtalsrätten med ett skojigt seminarie om passivitetskonstruktioner. Analogier, rättfall och problematiska rekvisit i massor. Jag hade roligt, och bråkade dessutom med min basgrupp hela rasten om rättsföljden för 21§ HagL. Jag blev tvungen att kalla in expertis för att övertyga dem om att jag hade rätt;)

Ett något försenat besök hos barnmorskan har jag också hunnit med. Bebisen är duktig och växer som den ska och det lilla hjärtat pickar på. Hade dock lite lågt blodvärde, precis som jag misstänkt, och måste bli bättre på att äta järntabletter. Fick lite broschyrer om grupper för ensamstående mammor(vad deppigt det låter), tror att det kan behövas framöver när man ska vara mammaledig i den här stan en gång till.

På något sätt har jag lyckats laga mat till mig och ungen, städa undan i köket, bada och natta lille herrn samt vika lite tvätt utan att kollapsa. Nu ska jag vila lite snabbt framför datorn innan jag måste läsa in mig lite på köprättsliga fel. just nu är det lite tufft att hänga med utan att sitta och läsa på kvällarna. Har ju dessutom en rättsfalls-PM att ta itu med. Hujedamej.

The F-word

Försäkringskassan verkar ju fungera bra. Åtta veckors handläggningstid för både bostadsbidrag och underhållsstöd. Halleluja. Verkar som man blir utan pengar även nästa månad. Med andra ord är det bäst att planera in sin separation några månader i förväg så man slipper sitta med hyror och diverse annat skräp som äter upp hela studiemedlet. Urk!

Förkylningar och mat

Dagis är värre än vad  jag trodde. Två förkylningar och en magsjuka på mindre än en månad. Bereder mig på att vara konstant sjuk de närmaste åren. Trots nästäppa och huvudvärk är jag åtminstone känslomässigt piggare idag. Igår var det inget vidare. Upp och ner går det, som sagt. Idag har jag tom veckohandlat på Ica. Sju dagars mat för 300 spänn. Var inte snål heller egentligen.

Matsedel:
Måndag: Köttfärsbiffar med potatis och rotfrukter
Tisdag: Bönsoppa med rostad paprika
Onsdag: Korvstroganoff med ris
Torsdag: Pasta med bacon
Fredag: Hemlagad pizza
Lördag: Lax med bulgursallad
Söndag: Ungsstekt kyckling, ris och grönsaker.

orosmoln och tv-kväll

Det blir tjafs naturligtvis. Om dagistider, hyresbetalningar och vem som ska ha vad. Det är jobbigt. Vågar inte tänka på hur det skulle blivit om brytningen hade varit mindre lugn. Hade nog hoppat i Fyrisån:P

Funderar mycket på hur jag ska fixa ekonomin som ensamstående. De kommande månaderna blir tuffa, det är tur att man har en familj som man kan be om hjälp. Och på tal om familj: imorgon kommer mamma och hälsar på. Ska bli skönt att få prata lite med nån.

Förundras även lite över hur dåligt allmänbildade vissa av deltagarna i På Spåret är. Tröga på dåliga ordvitsar är de med. Jag, däremot, ägde ikväll. Nötkreatur i slutet fixade en tia på Abisko(hur många ortsnamn slutar på ko?) och dragdjursbil var ju riktigt... fyndigt. Kjerstin Dellert var en pärla i Skavlan och Blondinbella åkte ur Let's dance(det var väl för väl så att flickstackarn fixar antagningspoängen till juristlinjen). Det var väl kvällen i ett nötskal. Eller så..


Juridik och politik

Ibland lägger kursledningen in lite övningar i kritiskt tänkande på schemat. Idéen är väl att vi inte ska bli kalla, hårda jurister, kuggar i rättsmaskineriet(är det inte redan för sent?). Idag skulle vi diskutera och problematisera avtalsrättens tydligt marknadsliberala prägel. Vad skulle hända om man anlade ett mer socialistiskt perspektiv på avtalsrätten och använde den för att bekämpa orättvisorna i samhället? Upplägget var en smula provokativt, ett medvetet drag från kursföreståndarna misstänker jag, och jag befarade en ganska hetsk diskussion på seminariet. Det blir lätt så när man blandar in politik. men det kom av sig, kanske pga. av att gruppen till stor del består av snubbar i skjorta och tjusiga frisyrer. En viss högerdominans. Nog för att jag håller med majoriteten, men lite synd var det eftersom hela poängen gick oss lite förbi.

Och lillkillen vet hur man gör en mamma glad. Det är titta, titta, hej, hej hela tiden. Kramar och vink vink. Leka tittut under täcket och dra proppen ur badbaljan. Hur skulle jag klara mig utan dig?

Tänka sig

När man ringer till vattenfall får man prata med en telefonsvarare. Bokstavligen. Det kändes en smula löjligt att försöka förklara för den inspelade rösten varför man ringde, men det gick ju bra ändå. Gäller det abbonemangsfrågor? undrade rösten när jag babblat klart. Ja, svarade jag. Har du eller kommer du att flytta? blev fortsättningen. Det var ju liksom mitt i prick.

Har varit ganska pigg idag trots tidig föreläsning. Eller kanske just därför. Annars är inte humöret och orken på topp. Borde börja knapra järntabletter.


Vatten över huvudet

Det sägs att de första veckorna på T1 är som att bli kastad ut på djupt vatten innan någon hunnit tala om för dig att det finns nåt som heter simma. Det stämmer ganska bra. Riktigt så omtumlande känns inte steget ut i civilrätten, men jag måste erkänna att det är lite smått kaos i mitt huvud just nu. Två veckor in i terminen och första boken förväntas vara i princip färdigläst. Och inte vilken bok som helst utan Adlercreutz klassiker Avtalsrätt I som är jämngammal med min pappa(nu har den ju uppdaterats ett antal gånger sedan dess, men ändå). I runda slängar hundra sidor text och tre, fyra rättsfall ovanpå det inför varje seminarie. Inte en helt orimlig arbetsbörda om man kan sitta de åtta timmar om dagen som kursledningen kräver. Men av de där åtta timmarna har det ju blivit intet - för mitt i magsjuke- och separationskaos blir det inte mycket studium av pactum turpe, förutsättningsläror och godtrosskydd.

Mysteriet med Noahs kräkåterfall tycks vara löst. Läste att barn kan bli tillfällit överkänsliga mot mjölk om de får mjölkprodukter för tidigt efter att ha varit magsjuka. It all makes sense. Det måste vara den där satans vällingens fel. Så nu har jag inhandlat mjölkfri välling och ungen har varit pigg och glad hela helgen. Så imorgon blir det ännu en inskolningsdag på dagis och för egen del ska jag försöka läsa ikapp lite i ovan nämnda verk. JB is the shit.

När livet inte blir riktigt som man ville

Det är några dagar sedan nu. Några omtumlande, overkliga dagar sedan vi definitivt dödförklarade vårt nästan precis tre år långa förhållande. Overkligt, för att det är svårt att förstå att det verkligen är slut. Omtumlande, för att känslorna är så många och så blandade och åker bergochdalbana i kroppen. Det var ju inte det här jag ville. Det är ju inte det här man ser framför sig när man är så kär att man varken vet ut eller in och tror att det ska vara vi för alltid. Och så försvinner det. Inte plötsligt, utan långsamt och plågsamt. Det är klart att man känner sorg. Vad skulle man annars göra?

Just nu känns det som ett misslyckade. Mycket för att det inte bara är oss två det handlar om. Vi måste ju tänka på Noah också. Och jag känner mig totalt jävla värdelös när jag tänker på att den lilla i magen inte ens får födas in i ett lyckligt förhållande. Samtidigt kan man inte försöka lappa ihop något som så trasigt till varje pris. Hur dåligt måste man må innan man får lov att säga att nu är det nog, jag orkar inte mer?

Därför känner jag mitt i all ångest en oerhörd lättnad. Det är över nu. Det var ingen mening med att göra sig själv olyckligare. Nu slipper vi vara två främlingar som råkar bo i samma lägenhet. Vi slipper gå runt som två osaliga andar med den stämning som följer. Det ska bli skönt att få vara ensam. För varje dag känns det mer och mer som rätt beslut. Jag kan och ska klara mig själv. Så är det bara.


Åter från de döda...

Är återuppstånden. Så känns det i alla fall. Har tillbringat helgen sängliggande med magsjuka. En mindre trevlig start på året, men det är väl bara att vara tacksam över att det jag dragit på mig verkar vara nån slags expressvariant som självdog efter något dygn. Att man inte är direkt superpigg efter att ha sörplat i sig vatten med tesked och sugit i sig några druvsockertabletter är en annan sak.

Värre är det med ungen. För nog blev han dålig när jag kände mig friskförklarad. En liten ängel på dagis var han, och sen efter middagsvilan hemma var cirkusen igång. Nu har vi blivit nerkräkade både herr Ö och jag och vi har tillbringat eftermiddagen med att springa i skytteltrafik ner till tvättstugan. Än så länge verkar Noah hänga i rätt så bra. Mellan kräkningarna har han farit runt som ett yrväder och vi har fått i honom lite vätska som verkar få stanna kvar. Lite ledsen och skruttig är han, så vi håller ett noga öga på honom i natt.

Mitt i kräk- och bajskaoset tröstar jag mig en smula med tentaresultatet som efter några veckors nervös väntan äntligen blivit offentligt. Det gick bra. 29/34 poäng, vilket tillsammans med PM-poängen räckte till AB med god marginal på 45/50 poäng. Jag är duktig. Sådetså

Får jag lov?

De Let´s dance-program jag sett från början till slut går nog att räkna på ena handens fingrar. Kände mig dock tvungen att ge spektaklet en chans i år. Det är ju roligt folk de lyckats svänga ihop. Överambitiösa Blondinbella, Elisabeth "håret" Höglund, Blondin-Bagge, Carl-Jan... Det har ju en del underhällningspotential äben om man som jag själv tycker att dans är urtrist(mest för att jag inget kan själv). Och nog är det helt ok alltid. De första fem minuterna var jag helt förstummad över hur lik Hasse Aro är juridiska institutionens pedagogiska stjärna Tomas Bull

Och varför är alla så förvånade över att världens starkaste man kan dansa? Om jag inte minns fel vann väl brottaren Martin Lidberg hela kalaset... Och visst är det väl lite kul att de presenterar Magdalena Graaf som författare? Nakenmodell, Graafsyster, ex-fotbollsfru(tror jag) är ju det som dyker upp i mitt huvud...

Nu sätts organiseringsförmågan på prov...

Så var den avklarad. Den fruktade inskolningsstarten. Fast om sanningen ska fram har det gått otroligt bra, och någon särskilt märkvärdig separationsångest har jag inte märkt av. Kanske är det värre för herr Ö, som varit hemma med plutten det senaste halvåret. Mamma-bebissymbiosen tog ju slut redan i augusti för min och Noahs del, när jag återvände till skolbänken. Inte ens då var det med särskilt stor sorg, kanske för att jag längtat så efter att börja och att det kändes så tryggt att lämna över till herr Ö. Han är ju faktiskt lika mycket förälder som jag.

Nu är det ju främmande människor som ska ha hand om min älskling på dagarna, av nödvändighet många timmar även om vi försöker trixa för att det ska bli så lite dagistid som möjligt. Noah har i alla fall klarat de två första entimmespassen på dagis galant. Igår gav han oss knappt en blick efter de första fem  minuterna och kastade klossar, körde bilar och jagade andra ungar som en galning och idag hade han tydligen varit ute på promenad. Utan pappa.

På vår förskola tillämpar man inskolning modell traditionell, dvs små, små steg under ett par veckors tid. Fördelar finns det säkert många, även om det medför att de närmaste veckorna kommer att bli en aning meckiga. Idag hade vi tur då mitt seminarie slutade 12, och herr Ö började jobba 12.30. med en sådan skarv fixar det sig för det mesta. Nästa vecka får jag nog sällskap av Noah till både föreläsning och seminarie. Tydligen finns det en barnhatare på kursen - hoppas denna människa inte hamnat i min seminariegrupp.  Då har den stackaren haft otur, sammanlagt har vi tre föräldrar nämligen fem ungar(6 när lillskrotten dyker upp mitt i skadeståndsrättsperioden).

Har lekt mig igenom 1 kap. avtalslagen och känner att jag hajjat anbud-acceptmodellen. Det här är roligt!


Sovbussar?

Man förundras ju ständigt av den mänskliga naturen. UL har fått stänga av de automatiska hållplatsutropen på sina länsbussar eftersom trötta pendlare klagar på att de inte får sova på bussen. Att detta medför att synskadade inte kan ta bussen utan får åka färdtjänst istället verkar man strunta i. Jag har också pendlat, och visst är man trött när man tidigt på morgonen påbörjar resan till jobb eller skola. Men att kräva att man ska få sova, på bekostad av funktionshindrades tillgång till kollektivtrafiken, visar på egoism och oförmåga att förstå andras situation. Lite perspektiv på tillvaron får man väl ändå ha. Men, det verkar som att den som skriker högst får sin vilja igenom, som vanligt.

Leksaksförvaring?Noah har roat sig med att stoppa leksaker i tvättkorgen. Han är inne i en såndär plockperiod. Och mamma blir glad när han kommer på att man faktiskt kan stoppa tillbaks de prylar man rivit ur diverse skåp och lådor. Och ni må tro att jag log när jag hittade det här bland smutstvätten. Inte så konstigt egentligen, eftersom korgen av någon anledning stod mitt bland Noahs leksaker. Den måste ju vara till för att leka med tänkte väl ungen. Och idén är ju inte så dum den heller, när jag tänker efter. Det kanske är det jag ska köpa till lillkillens rum i nya lägenheten. En gigantisk tvättkorg till alla miljarder mjukisdjur. Har för mig att min dagmamma på kronoparken hade en tvättkorg full med småbilar. Den var jag omåttligt imponerad av.

Tandbesvär

Vid tandborstningen igår upptäckte jag att lille herrn är påväg att få nya tänder igen. Nu är det tydligen kindtändernas tur att titta fram och det verkar vara en smula besvärligt. Noah vaknade nämligen flera gånger inatt och var riktigt ledsen. Det slutade med att lillkillen fick ligga i sängen hos mig och efter tjugo minuters hulkande lugnade han ner sig och sov som enstock resten av natten.  Jag sov däremot inte lika bra eftersom vår ettåring är något av en mästare på att bre ut sig i sängen. 160 cm is not enough.

Trots nattstrulet har ungen varit på oförskämt gott humör idag. Trötta mamma har också hållit igång rätt bra för den delen. Inte minst har hon hållit humöret uppe. De senaste dagarnas irritation verkar ha mildrats något åtminstone. Herr Ö har däremot inte vaknat upp ur sin post-nattpassdvala än. Snart får jag myga upp dörren och bussa Noah på honom. Eller är det elakt?

Dagens gratisnöjen:
- En tur till biblioteket
- Fågelskådning vid fyrisån(massor av fina änder, tyckte Noah)
17 more weeks to go

Det är ju nåt djävulskt ironiskt. Här är man nykter hela nyårsafton, och vaknar ändå bakfull. ja, det var i alla fall så det kändes. Illamående, huvudvärk... ja det var bara att knapra i sig en lergigan och dricka ett glas julmust och vila sig igenom morgonen på soffan. Jag känner mig lurad. Det är ju nu man ska må som bäst. Innan man blir lika smidig som en flodhäst på rullskridskor.

Mer än halva graviditeten har gått, vart tog tiden vägen? (har sån dålig koll att jag var tvungen att googla fram nåt slags uträkningsvertyg på nätet. v 23 ska det tydligen vara för er som undrar). Kollar på vårterminens schema och undrar hur jag i allsin dar ska få ihop det här. Naturligtvis ligger det en hemtenta veckan före BF. Och nog blir arbetsrätten/skadeståndsrätten en smula eftersatt då det krockar med förlossning och nätter med amningsmaraton. men skam den som ger sig. jag ska fixa det här, också.  

Nästa vecka kommer bli galen. Pluggandet drar igång igen, herr Ö ska avveckla pappaledigheten och Noah ska skolas in på dagis. Hujedamej. Nåja, det blir väl lite meckigt första veckorna - i värsta fall får väl ungen följa med på nån föreläsning - men det löser sig. Förhoppningsvis.

Idag har jag haft två hickade bebisar hemma. Ja, för den lilla i magen och Noah höll på samtidigt. En smula lustigt tycker jag.


RSS 2.0