Dåliga betyg - sämre jurist?

Läser en krönika på Dagens juridik skriven av en juriststudent i Stockholm som menar att det man lär sig på utbildningen inte stämmer överens med de krav som man stöter på i yrkeslivet.

Jag känner inte alls igen mig, och det beror nog på att vi i Uppsala jobbar på ett helt annat sätt. Jag upplever det som att den juridiska argumentationen är precis lika viktig som de teoretiska kunskaperna. De går hand i hand, du kan knappast övertyga i ditt resonemang om du inte vet vad du talar om men du kommer heller ingen vart om du är en teoretiker som helt sankar förmågan att föra fram din sak.

Juridiken handlar om problemlösning. I vissa fall är svaret glasklart, men då behövs egentligen inga jurister. Vi ska finna svaret på frågor som är knepiga, ibland omöjliga. Det ska vara välmotiverat och underbyggt. Vi ska vara övertygande.

I Uppsala löser vi juridiska problem. Först själva, sen i mindre grupp och avslutningsvis med diskussion på ett seminarie. Vi tränar oss i självständighet och argumentation(för vi tycker väldigt sällan lika). Vi har muntliga föredragningar och skriftliga uppgifter där det ges utrymme att tänka kritiskt och argumentera för vår egen ståndpunkt. Givetvis med juridiska argument, för juridiken är gudskelov inget löst tyckande. På tentorna har vi till skillnad från i Stockholm med oss kurslitteratur och anteckningar. Ingen yrkesverksam jurist skriver ett PM eller en rättsutredning med kunskaper rätt ur huvudet utan att konsultera rättskällorna.

Och så till betygen. Givetvis kan man  bli en duktig jurist även om man inte glänser sig igenom utbildningen med AB rakt över. Man kan ha många andra kvaliteter. Men en student med AB är inte någon som nött in utantillkunskaper som sedan rabblas upp på tentan. En student med AB har förstått grunderna och använda detta för att ta  analysen ett steg vidare. En student med AB är en jävel på att argumentera. En student med AB har alla förutsättningar att bli en sjuhelvetes jurist.

Kommentarer



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0