Unga mammor stigmatiseras av media?

Häromdagen presenterades en undersökning som visade att antalet tonårsmammor i Sverige har ökat de senaste åren. Inte så konstigt kanske med tanke på att ungas sexvanor hel tiden blir mer "vuxna". Självklart kunde media inte få nog av detta smaskiga upplägg. Unga mammor väcker känslor, starka känslor och alla har åsikter. Ibland åsikter som jag tycker att folk kunde ha vett att hålla tyst om(som att det är vedervärdigt att skaffa barn som ung, att man skadar sina barn eftersom man kommer vilja leva livet med sprit och ohämmat sex senare etc.) På sidor som Familjeliv vågar jag knappt erkänna att jag hör till den statistiska gruppen tonårsmammor, passar inte mina åsikter är det genast min ungdom som är problemet. jag är omogen, juvenil, rent ut sagt dum i huvudet. För det är ju alla som skaffar barn innan de fyllt 25.

Varför är det så konstigt och läskigt med unga mammor? Det är ju trots allt inte så längre sedan det var mer vanligt än ovanligt att se en tjugoåring med barn. Man behöver inte backa många generationer för att komma till tiden då det var konstigt att föda sitt första barn vid 35 års ålder.

Självklart beror mycket på att samhället har förändrats sedan dess. Kvinnor utbildar sig och arbetar i större utsträckning än förr, och det är bra. Men jag är inte riktigt övertygad om att det är hela sanningen heller. När jag blev gravid som artonåring slogs jag av hur mycket negativt som skrivs och sägs om unga föräldrar, och unga mammor i synnerhet (hur kommer det sig att det oftast är de unga mammorna som får ta de flesta smällarna?). Det är ju så oerhört svårt att vara ung förälder, påstås det.

Jag tycker att det är tråkigt att alla tonårsgraviditeter betraktas som misstag i media(min son är sannerligen och jag ångrar verkligen inte att jag födde honom ). Var håller de poitiva vinklarna hur egentligen? Var finns solskenshistorierna? Berättelserna om unga föräldrar som lyckats? varför visas bara dyster statistik? jag tycker inte att jag känner igen mig i medias bild av tonårsmamman. Jag är som vilken annan mamma som helt, bara tio år yngre än genomsnittet.
Stigmatiseringen av tonårsföräldrar tror jag bidrar till unga mammor och pappors dåliga självförtroende och de otaliga fördomar som florerar kring unga föräldrar. Tråkigt och väldigt orättvist tycker jag!

Vad tycker ni om medias bild av unga mammor? Och vilka fördomar har ni som fått barn unga stött på?Kommentera och tyck till! :D

Kommentarer
Postat av: jonna a.k.a luddes mamma

Vad bra skrivet! Den vanligaste kommentaren jag fått är väl att vi inte kommer kunna försörja vårat barn, och att jag förstört min ungdom. Det är bara skitsnack, jag har snarare berikat den.

2008-03-26 @ 22:23:19
URL: http://jonnalantz.blogg.se
Postat av: http://TUMADRE.blogg.se

Du är duktig med ord, verkligen! :)
En solskenshistora hittar du hos mig, trots att den är präglad av några misstag från pappornas sida. Det postiva är att jag klarar allting helt galant ensam!
Vet inte om det är enbart media som har tryckt på alal de här fördomarna, men jag är glad att jag ahr sluppit bli bemött negativt trots min ringa ålder! :)

2008-03-27 @ 09:56:23
URL: http://TUMADRE.blogg.se



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0