Hejdå Flumskolan!

Tänk vad ett regeringsskifte kan göra. Äntligen verkar det som att den förbaskade flumskola som sossarna infört är påväg att sopas ut med buller och bång. Regeringens utredare föreslår i gymnasieutredningen att man ska vara godkänd i fler än dagens tre ämnen(matte, svenska, engelska) för att vara behörig till gymnasiet. Minst tolv godkända betyg för att få söka till ett teoretiskt program och minst åtta för att komma in på ett praktiskt.  Halleluja, jippie hurra!

Dagens svenska gymnasieskola är i desperat behov av sådana här åtgärder. I Karlstad Kommun, där jag gick gymnasiet, var det just samhällsprogrammet på den skola jag läste som var den utbildning som hade allra lägst intagningspoäng. Sista antagna elev hade 30 i jämförelsetal från grundskolan. Alltså bara godkänt i tre ämnen. Denna elev förväntas alltså att gå ut med ett slutbetyg från ett tufft, högskoleförberedande program där svårighetsgraden ökat väsentligt jämfört med grundskolan (där nämnda elev inte mäktade med mer än tre godkända betyg).

Kvaliteten på svenska gymnasieutbildningar är på väg utför. Varför? Jo, just för att de översvämmas av elever som inte har förutsättningar för att nå upp till de krav som ställs. Vad händer? Jo, kraven sänks, något som varken gynnar elever eller samhället.  Undervisningen anpassas till de som varken förstår eller är intresserade, duktiga elever får i princip klara sig på egen hand. Självklart ska de elever med problem få det stöd som de behöver, men att sänka all undervisning till mellanstadienivå är ju som att skjuta sig själv i foten.  Att elever med förutsättningar, och de är tro det eller ej ganska många, aldrig får någon stimulans eller uppmuntran kommer slutligen att dränera landet på kompetens. Alla kommer gå ur gymnasiet med medelmåttiga kunskaper, knappast rättvist!

Alla kan inte bli akademiker, och har man inte godkänt i mer än tre ämnen har man inte så ett högskoleförberedande program att göra. Punkt. är man så uppenbart ointresserad av studier kan man göra något annat med sitt liv, som är minst lika meningsfullt.

Blir inte skolan bättre så emigrerar jag med min son, till ett land där utbildningen inte flummas bort. Till ett land där de som är duktiga i skolan inte blir det mest självklara mobboffret

Kommentarer



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0