Ta vara på dina demokratiska rättigheter!

Det här inlägget var egentligen menat för igår, men eftersom jag var isolerad från omvärlden får det komma en smula fösenat. Poängen är lika viktig idag.

I helgen ska 27 av Europas länder rösta fram 785 nya ledamöter till Europaparlamentet. Parlamentet var förr lite av en låtsasinstitution eftersom alla beslut ändå togs i ministerrådet men iom medbeslutandeförfarandet har man nu sista ordet inom en rad viktiga frågor(miljöpolitik, t.ex.). Samtidigt fattas fler och fler beslut som direkt påverkar i Bryssel. Många av de lagar soim stiftas av vår egen riksdag är inkorporeringar av direktiv(behöver jag nämna IPRED...). EU-valet spelar roll, ändå är valdeltagandet påfallande lågt.

Låt 4 juni vara en dag då vi påminns om att inte ta vår demokrati för given. Det är nu 20 år sedan massakern vi Himmelska fridens torg i Peking där ett okänd antal miste livet vid regimens ingripande mot studenternas protester för demokratiska reformer. Samma dag hölls de första halvdemokratiska valen efter kommunismens införande i Polen. Fackföreningen Solidaritet fick 99% av rösterna och det blev blev startskottet för den förändringsvåg som kulminerade i Berlinmurens fall och slutligen hela Sovjetsystemets kollaps. Demokrati är ingen självklarhet utan något vi hela tiden måste kämpa för.



Lech Walesa vid varvsstrejken i Gdansk 1980



Håll demokratin vid liv! Jag har röstat, gör det du också!


Kommentarer
Postat av: Elden

Give me a hint!

Är Hökmarkarn&co nåt att hänga i julgran i detta sammanhang??

2009-06-06 @ 00:24:40
Postat av: Anonym

Jepp.. Fasligt lätt i dessa bråda dagar att ramla in i en polisstat. Stora viktiga frågor kommer avgöras i bryssel som sedan halva svenska folket kommer böla över sedan. Då är det för sent. Rösta NU! hehe



På Moderaterna dvs :p

2009-06-06 @ 01:00:35
Postat av: Michael

Glömde signera mitt inlägg tidigare :p

Men du gissade säkert vem ;)

2009-06-06 @ 01:01:20
URL: http://cementarygates.blogg.se/
Postat av: Erika

Ja såklart, om man tycker att frihandel, effektiv miljöpolitik och mindre byråkrati i EU är viktiga frågor!



Jag kryssade Fjellner. Han är aktiv i utskotten för internationell handel, Miljö & hälsa samt budgetkontroll. Dessutom gillar han synthmusik och skidåkning och bedriver snusförsäljning i parlamentet.

http://www.fjellner.eu/

2009-06-06 @ 01:33:23



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0