kd i kylan

Herr Schlingman är nåt ruskigt produktiv vad gäller nyhetsbrev. Igår hann han med inte mindre än två stycken. Valet i USA skulle ju givetvis kommenteras och och nu har ju tre fjärdedelar av alliansen kört över stackars kristdemokraterna i frågan om könsneutrala äktenskap. Ja, nu är det väl inte särskilt synd om kd, de är ju ganska bakåtsträvande i det mesta. Är inte jätteinsatt i utredningens förslag till nya äktenskapslagstiftning, men är personligen lite tveksam till hur det förhåller sig till religionsfriheten. Att lagstiftningen diskriminerar pga sexuell läggning är helt oacceptabelt, men kan man verkligen tvinga religiösa samfund att "modernisera" sina åsikter och värderingar?

Kristdemokraternas kompromissförslag, som resten av regeringen nu avvisar, var både rätt och fel. Genom att införa civiläktenskap gör man äktenskapet till den juridiska grej det faktiskt är (förutom att man visar att man älskar varandra, för det ju en massa rättsliga följder) och juriskt måste ju alla par behandlas lika.
Det stora felet i kd:s resonemang var att man inte ville kalla den civilrättsliga delen för äktenskap. man är alltså beredd att offra kyrkans vigselrätt för att bevara ordet äktenskap. Löjligt, tycker jag. Jag förstår inte riktigt meningen med det.

Uppenbarligen vill man från resten av regeringens sida ge utveckligen en knuff framåt, eller om man så vill anpassa lagen efter verkligheten i dagens samhälle och tvinga in religionen i 2000-talet. Men att tvinga någon att ändra sina religiösa värderingar, hur knasiga de än kan tyckas i ett modern och tolerant samhälle, känns ju lite sådär. 
Personligen är jag för könsneutrala äktenskap, att människor ska särbehandlas pga sexuell läggning känns gammalt och mossigt(åtminstone i Sverige, i vissa amerikanska delstater, typ Texas, var ju homosexualitet kriminellt för inte så hemskt många år sedan), och att köra över kyrkan kanske är det snabbaste sättet men behöver för dens skull inte vara det bästa.

Kommentarer



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0