Strejken är ett måste!

Att vårdstrejken är i full gång kan väl ingen ha missat. Läser några av reaktionerna på Aftonbladet och blir minst sagt ganska förbannad. Folk tycker alltså på allvar att det är rimligt att man efter tre års högskoleutbildning har sämre ingångslön än på McDonalds. Inget ont om hamburgerstekare, men samhället står knappast och faller med dem. Det rör sig tydligen om en lyxstrejk (men jag minns då inte att någon kallade gruvarbetarnas strejk för lyx) men då vill jag att ni visar mig andra yrken som kräver högskoleutbildning där ingångslönen är kass och löneutvecklingen i princip är obefintlig. (kommer på rak arm att tänka på socionom,  också kvinnodominerat f.ö. och möjligen bibliotekarie). Sjuksköterskorna har tur om deras  löneökningar inte äts upp av inflationen!

Med tanke på det stora medicinska ansvaret en sjuksköterska har är det skandal att de inte värderas högre rent lönemässigt. Det finns naturligtvis orsaker till det här. Yrket är till att börja med ruskigt kvinnodominerat, och vi vet ju alla vad det innebär. Arbete som i huvudsak utförs av kvinnor är ett andra klassens arbete, det förlegade synsättet lever fortfarande kvar. Man kan ju inte heller utgå från att vårdyrket är något slags kall, som man är beredd att utföra gratis.

Sedan måste det ju sägas att sjuksköterskorna inte har varit några stjärnor på att ställa krav och stå upp för sig själva. Länge har de nöjt sig med att gnälla lite i det tysta. Att de äntligen bestämt sig för att göra något åt saken är fantastiskt bra tycker jag. Att det ska behöva gå till strejk är ju olyckligt för de patienter som kommer i kläm, men det är ju snarare arbetsgivarnas fel.

Vårdförbundets löneuppror är ett stort steg framåt, inte bara för medlemmarna utan för hela samhället. Det måste löna sig att utbilda sig även inom vård- och ytbildningsyrken, annars kommer kompetensen inom sjukvård och skola att försämras radikalt. Sverige blir ett fattigare och sämre land att leva i, och det vill inte jag vara med om i alla fall!

Vad tycker ni? Förtjänar syrrorna högre lön, och hur långt ska de gå?

Kommentarer



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0