Kina - den harmoniska diktaturen

Ulrika K Engström har skrivit en bok om Kina - Den harmoniska revolutionen(här recenserad av DN) - om åtta livsöden i ett Kina vars ekonomiska utveckling går framåt i en rasande takt, men där mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati fått stryka på foten till förmån för den socialistiska marknadsekonomin.

Just nu uppmärksammas fallet Hu Jia i media, en aktivist som tidigare dokumenterat sin husarrest med videokamera. Han greps i december och har nu dömts till 3,5 års fängelse. hans brott är att ha haft för avsikt att "undergräva den kinesiska statens makt". Det här gör mig så arg och besviken. En diktatur använder samma svepskäl som åberopats i tusentals år av terrorregimer världen över. Världen är långt ifrån en demokratisk och rättvis plats att leva på. I Kina, Nordkorea, Iran, Uzbekistan, på Kuba, i Östeuropa m.m. lever förtrycket fortfarande kvar.

Övriga världens protester är inte starka nog. Vi måste säga ifrån på riktigt. Och framförallt måste vi se till att brotten som begåtts, och fortfarande begås, inte glöms bort. Hur många i min ålder vet något om Kulturrevolutionen? Hur många kan ens placera Mao i rätt sammanhang?

Idag tycker jag att ni ska ägna en tanke till de 1,3 miljarder kineser som lever i diktatur och förtryck. Och glädjas lite åt att vi kan uttrycka våra åsikter i en blogg utan att spärras in.


Kommentarer
Postat av: Athena

tycker att svenska politiker o sånt ska bojkotta invigningen..!

2008-04-05 @ 10:43:40
URL: http://athenaa.blogg.se



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0