Ja...jag lever!:)

Två dagars bloggtorka och mina trognaste läsare hör av sig för att höra hur jag mår. När jag dessutom inte svarar på mobilen blir oron påtaglig;) Du är väl inte sjuk? Har datorn kraschat?

Nä datorn fungerar, långsam är den men det är väl inget ovanligt. Och jag känner mig fullkomligt frisk, lite trött men det är väl inte någon sensation det heller.

Faktum är att det varit ganska fint väder i Uppsala de senaste dagarna. Det har vi utnyttjat, Noah och jag, och spenderat många timmar utomhus med att insupa frisk luft och solsken. Eller frisk och frisk, jag har nu fått en liten uppfattning om exakt hur smutsig Uppsalaluften är, efter att ha packat upp mina små tygskor. De vita strumporna var inte så vita längre, efter den promenaden. Det syntes en ganska markant gräns mellan området som täckts av skon och det som inte gjort det.

Den smutsiga luften har diskuterats flitigt i UNT, vi njuter av en månads gratisprenumeration här hemma. Tänk att det inte ska krävas mer än en  kopp kaffe och en morgontidning för att det inte ska kännas lika tungt att kliva upp ur sängen när Noah börjar kvittra vid halv åttasnåret. Hursomhelst tycker jag att den där debatten om bilberoende är lite lustig. Vi har ingen bil och vi klarar oss alldeles utmärkt. Jag tror att så gott som alla stadsbor skulle klara sig alldeles utmärkt med att bara använda sitt miljömonster i undantagsfall.  Nu har jag ju egen erfarenhet av busspendlande i glesbygd och all förståelse i världen för att bilen kan behövas på landet. Men, i en stad av Uppsalas storlek där det går bussar var tionde minut överallt, är ju bilen mer till besvär än nytta. Så mycket smidigare att ta bussen eller cykeln istället.

I Uppsala finns det i stort sett bara en ordentlig gågata, om man räknar bort mindre gränder. I övrigt består stadskärnan av ganska hårt trafikerade gator. Det är bullrigt, otrevligt och fullt med illaluktande avgaser. När jag ska ta mig över ett av alla otaliga, livsfarliga övergångsstället ser jag alltid till att stå ett par meter från vägkanten. Folk kör som biltjuvar. Mitt i stan.

Karlstads centrum känns som en oas jämfört med denna stinkande trafiköken. Det finns knappt en uteservering som inte är belägen bredvid en avgasosande korsning. Begränsningar av biltrafiken gör att folk åker till köpcentrum utanför stan istället, befarar man. Då glömmer man att den både folk- och affärstätaste gatan i hela stan är just Svartbäcksgatan som varit bilfri sedan slutet på sextiotalet. Dessutom är det väl knappast idealsikt att ta bilen till stan nu heller. För att inte tala om hur trevligt det skulle bli med mindre avgaser och buller, friskare luft och framförallt en vackrare stadskärna.


Kommentarer
Postat av: Brittis

Ja man blev ju lite orolig när bloggandet avtog så tvärt. Det har blivit ett litet nöje här hemma att gå in för att se om du har bloggat något,ett kul sätt att följa ditt liv där borta i Uppsala. Men jag kan förstå att det tar en hel del tid och ork.
Appropå luftföroreningar är väl inte Karlstads luft så ren den heller, allt här hemma täcks av ett mörkgrått damm när man legat på latsidan med dammvippan ett tag. Så som sagt vi stadsbor får allt ta och skärpa oss och minska vårt bilåkande i stan!

2008-04-19 @ 14:22:18



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0